3 Cara Untuk Dapatkan Biasiswa ke Luar Negara






Assalamualaikum,

Hai everyone ! I dah lama tak menulis blog, almaklumlah busy memanjang dengan macam-macam hal. Ramai tanya bila nak menulis lagi, so hari ini I ada masa, I nak share sikitlah apa yang I tahu okay :) So, ramai yang bagitahu I, pm dekat Insta, Twitter, Fb & email yang diaorang dah dapat Offer Letter. Alhamdulilah, daripada mengikut langkah-langkah yang saya share selama ini, ramai juga yang ikut sampai ada yang dah sambung overseas. 


Ada juga yang masih tak dapat scholarship katanya. Macam saya cakap sebelum ini, mungkin kita dah berusaha tinggal Tawakal pada Yang Maha Satu. I tahu DIA dah susun yang terbaik untuk kamu semua. Jangan mengalah dengan segala ujian yang diberikan-Nya. Mungkin setiap yang berlaku ada hikmahnya, ye dok?

So, harini I nak share sikit cara-cara nak dapatkan scholarship. Serius I cakap, I dulu struggle 4 bulan berturut non-stop setiap hari cari scholarship, semua website I buka. Huh, semuanya I tengok setiap hari dengan harapan adalah scholarship untuk I :'(


SO...........


1) Scholarship always at the beginning of the year



Ini yang buat I memang stress sebabnya I habis final exam Diploma Bisnes Insurans bulan April 2015. Time tu, memang banyak application untuk scholarship dah tutup, rasa nak nangis pun ada juga. Sebab scholarship selalunya ditawarkan pada bulan Februari dan March. So, bila habis hujung bulan April. Haprak satu pun tiada :( 

So, you guys kalau nak sambung overseas, PLEASE ALERT WITH SCHOLARSHIP APPLICATION DATE !!!!! Nak dijadikan cerita, selepas menangis berbulan, solat dhuha, solat tahjud, even orang cakap "KAU TAKKAN DAPAT SCHOLARSHIP...sambung jelah UiTM.." I macam, OH NO ! When Allah said Kun Fa Ya Kun, no one can stopped HIM !!! 

Patutnya I masuk Uni of Queensland, Australia July intake tapi sebab tiada scholarship, I defer ke February 2016 intake. Bayangkan lah berapa lama aku menganggur huh -.-
Alhamdulilah dengan kuasa Allah S.W.T, ada kawan I bagitahu Petronas ada buka application, masa tu dah bulan Ogos. Last date kot ! So, I terus apply. Petronas jarang buka scholarship untuk Undergraduate. Mungkin itu rezeki saya timetu, mana tahu tahun ini rezeki awak pula? :)




2) ALERT with scholarship's link



Okay, I ada beberapa link yang I selalu usha bila I ada masa. Selalunya memang tengok link ni banyak post pasal scholarship and tarikh scholarship semua. I ada share sesetengah link dekat twitter awal bulan tahun ini. Siapa yang alert, inshaaAllah boleh apply.

Tapi sekarang dah Julai kan, so I tak tahu ada lagi ke tak scholarship yang dah buka application. I harap tahun depan, ramai-ramai tengok website ini okay. Memang macam-macam scholarship mereka post. So, better apply awal-awal kan. This is the LINK:





3) Contact IDP AGENT


Before this, I ada share IDP Agent ini education agent yang servis kita secara FREE tanpa bayaran. SO, boleh contact dia dan tanya ada tak scholarship yang disediakan oleh pihak universiti. 
Sebabnya, kadang-kadang ada sesetengah universiti menawarkan sscholarship. Tetapi selalunya discount untuk tuition fees kalau lepas pointer dia.

Scholarship dari universiti luar negara selalunya tak cover semua perbelanjaan. Adalah syarat-syarat yang akan diberikan. Tetapi, cubalah tengok. Kot-kot ada yang terbaik untuk awak semua. Nak contact idp boleh terus pergi ke link dia : www.idp.com



Hopefully this article with help you guys. Thanks for reading my blog. Hopefully you will be success in your life. No matter what happened, your dreams will become reality if you really want the dreams came TRUE. That's mean a lot of effort, hardship and be hardworking. Dreams can't be TRUE for a lazy person. If you want something, go for it ! Make every single effort is worthy and achieve it !

That's all~


See Yaaaaa !!


Sincerely,
AZ











Comments